Chia semínka
Chia semínka mají obrovskou nutriční hodnotu a jsou léčivá. Chiu používali již staří Aztékové díky energii, kterou jim chia dodala při bojích a výpravách.
Chia je kompletní přírodní superfood. Je zdrojem Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin, vlákniny, bílkovin a antioxidantů na rostlinné bázy. Obsahuje velké množství minerálů a vitamínů.
salvia hispanica, šalvěj hispánská, "čia"
Chia jako nejbohatší přírodní zdroj omega-3-mastných kyselin a dalších látek
Chia jsou semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica) pocházející ze Střední a Jížní Ameriky. Tyto semínka byla známá a hojně užívána Aztéckými i Mayskými bojovníky. Chia mají velmi nízký glycemický index, jsou lehce stravitelná a neobsahují lepek.
Chia semínka jsou dnes spojována se sportovci a náročnými fyzickými i psychickými výkony. Obsahují totiž velké množství sacharidů, bílkovin (2x více než v jiných semenech), tuků a to zejména zdravých, kyseliny alfa linoleové a omega-3 mastné kyseliny. Ty tvoří až 60% z celkového obsahu tuku v chia obsažených. Dále chia semínka obsahují množství vlákniny, dvojnásobné množství draslíku než je obsaženo v banánech a pětinásobné množství vápníku než je v mléce, sodík, železo, zinek, fosfor, magnesium, vitamin A, thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E, mangan.
Chia jsou chutná a nemusí se vařit. Je možné si je dávat do jogurtu, tvarohu, do polévek, kaší, dezertů, do salátů, lze je použít jako zahušťovadlo nebo se dají konzumovat samotné.Chiu můžete nechat nabobtnat ve sklenici (1 lžička chii - 10 lžiček vody) a uložit do lednice. Podle potřeby si budete "gel" z chia semínek přidávat do Vámi oblíbených jídel :) Tento koktejl v lednici vydrží cca 1 týden.
Složení: Chia semena
Použití: K přímé spotřebě nebo se namáčí do vody (po pár minutách zvětší svůj objem). Přidávají se do pokrmů a nápojů celá nebo drcená.
Původ: Paraguay