Třtinový cukr Very Dark
Třtinový cukr Very Dark
Třtinový cukr Very Dark
Bílý řepový cukr který je u nás nejpoužívanějším sladidlem, je možné adekvátně nahradit hnědým třtinovým cukrem. Hnědý třtinový cukr, je plnohodnotnou náhradou řepového cukru a navíc obsahuje i mnoho zdraví prospěšných látek.
Třtinový cukr se získává z cukrové třtiny, která dorůstá do výšky až 5m.
Po sklizni je cukrová třtina nasekaná na dlouhé kusy, které pak při lisování vypouštějí do sběrných nádrží sladkou šťávu. Následuje přefiltrování, mechanické odstranění nečistot a šetrné odpařování, díky kterému vzniká hustý sirup. Ten se na základě trojnásobné krystalizaci nakonec mění na cukr. Při první krystalizaci se odděluje jen velmi světlý cukr, při druhé tmavší a při třetí nejtmavší, který je velmi bohatý na melasu.
Melasa obsahuje velké množství stopových prvků a důležitých minerálních látek pro náš organismus. Vyznačuje se výraznou chutí a hnědou až černou barvou. Pro své unikátní působení na lidské zdraví je často označována jako černý zázrak.
Proč třtinový cukr?
Rozdíl mezi bílým a třtinovým cukrem nespočívá pouze v barvě, ale především ve způsobu jeho výroby a zpracování, které má za následek jiné výsledné složení. Třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení, a neztrácí tak své unikátní, zdraví prospěšné látky, mezi které patří kromě minerálů a stopových prvků také mnohé vitamíny, enzymy, či vláknina. Bílý cukr při výrobě nejenže ztrácí všechny tyto látky, ale dokonce je zbaven i zdravé, zbytkové melasy.
Celoživotní a pravidelná konzumace bílého cukru může v našem organismu způsobit pěkné problémy. Mezi zásadní negativní dopady na lidské zdraví patří zejména oslabení imunitního systému, riziko obezity, onemocnění srdce a cév, zvýšení hladiny cholesterolu, bolesti hlavy, deprese, ale i zvýšení rizika rakoviny, hemeroidů a kvasinkových infekcí.
Druhy cukrů
Na trhu najdete bílý cukr, hnědý a třtinový. Bílý cukr je rafinovaný, vyrobený z cukrové řepy a hnědý cukr je nerafinovaný, který obsahuje nutričně hodnotné látky. V obchodech hnědý cukr najdete pod názvem přírodní cukr.
Zdravější alternativou je třtinový cukr, který má zlatavou až hnědou barvu.
Pravý přírodní třtinový cukr je považován za zdroj minerálních látek, který obsahuje kromě sacharózy i glukózu a fruktózu. Je nutričně hodnotnější jako bílý cukr, v těle je lepší využitelný a organismus tolik nezatěžuje.