Sladík 100% extrakt stévie sladké
Sladík 100% extrakt stévie sladké
Stévie sladká pochází z Paraguaye, kde byla indiány používána jako významná bylina a přírodní sladidlo do tradičního čaje Yerba maté. Ze své domoviny se rozšířila do celého světa. Později se zjistilo, že paraguayští indiáni téměř netrpí kazivostí zubů. Stévie nepůsobí kazivost zubů. Sladivé látky stévie se nazývají– steviosidy.
.
Sladík 100% extrakt stévie sladké
Sladík 100% extrakt stévie sladké - Stevia rebaudianaSladík originál
přírodní koncetrované sladidlo se steviolglykosidy z rostliny stévie
Balení 10g je ekvivalentem 3.2kg řepného cukru
Stévie sladká je trvalka pocházející z Paraguaye a přilehlých končin, kde byla tamějšími indiány používána jako přírodní nekalorické sladidlo do tradičního čaje Yerba maté. Mnohem později se zjistilo, že paraguayští indiáni téměř netrpí kazivostí zubů. Stévie totiž narozdíl od běžného cukru nepůsobí kazivost zubů.Sladivé látky obsažené ve stévii se nazývají– steviosidy nebo-li steviol-glykosidy.
Steviolglykosidy ze stévie sladké jsou vhodné jako úplná náhrada řepného cukru. Mají nulovou kalorickou hodnotu a nulový glykemický index. Steviolglykosidy ze stévie jsou tedy vhodné nejen jako běžná náhrada řepného cukru, která neškodí vaší ústní dutině, ale je též vhodný při dietních plánech či pro diabetiky.
Bez alkoholu, barviv, vůní, příchutí a konzervačních látek.
Stevie sladká obsahuje řadu glykosidů, z nichž je v rostlině nejpočetněji zastoupen steviosid, dále pak rebaudiosid A,B,C,D, dulkosid B a steviolbiosid. Sladík originál je komplexní výtažek z rostliny Stevia Rebaudiana, sladík original jsou čištěné 95% steviosidy, z nichž je 50% rebaudiosid A, zbytek tvoří ostatní glykosidy, vitamíny a minerály.
Steviosidy ve Sladíku jsou 320x sladší než-li řepný cukr. Unikátním způsobem šlechtění, selekce rostlin určených na zpracování (náš výrobce si pěstuje vlastní rostliny) a následnému čištění extraktu byly steviosidy ve sladíku zbaveny své typické nahořklé chuti. Jelikož rebaudiosid A ve velkých koncentracích mnoha lidem chuťově připomíná umělé sladidlo, dělá tento unikátní proces zpracování sladíku komplexně chuťově nejlepší produkt.
V Japonsku je stévie uznána jako oficiální sladidlo již 30 let, přičemž dnes je díky svým chuťovým vlastnostem nejzastoupenější alternativní sladidlo na trhu a jeho obliba každý rok stoupá.
V EU není rostlina stévie jako taková povolena jako potravina. Schváleny k užívání byly pouze steviolglykosidy z rostliny stévie.