Fazol plod
Fazol plod
Popis:
Jednoletá bylina se slabě vyvinutým hlavním kořenem a četnými vedlejšími. Má přímou nebo popínavou lodyhu se střídavými, trojčetnými, dlouze řapíkatými a široce vejčitými listy s kopinatými palisty. Lodyha až 1 m vysoká je oplétavá, levotočivá. Květy jsou až 2 cm velké, bílé, žlutobílé, růžové nebo fialové, mají stěny tlustoblanné, zelené nebo žluté. Semena jsou podlouhlá, ledvinovitá, liší se podle odrůd barvou, velikostí i tvarem. Bývají žlutá, hnědá, černá nebo různobarevná. Kvete od června do srpna.
Výskyt:
Fazol pochází z tropické Ameriky. Pěstuje se v několika odrůdách a četných sortách na polích i na zahradách všude v Evropě. Počet sort přesáhl už 500. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky.
Sběr:
Sbírá se oplodí (lusky bez semen) zralých plodů. Dosušuje se ve stínu umělým teplem asi při 40°. Droga je bez pachu a má slabě slizovitou mdlou chuť.
Účinné látky a působení:
Suché plodní obaly obsahují aminokyseliny, např. arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin, dále kyselinu askorbovou, trigonellin a cholin. Také menší množství kyseliny křemičité, fosfáty a soli draslíku. Droga působí diureticky a snižuje hladinu krevního cukru. "Zelené" fazole (lusky s nezralými semeny) mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárnách říká "fazolový svrab". Fasin se rozkládá varem. U někoho se objeví i dávení a průjmy, záněty střev apod.
Užití:
Jako pomocné antidiabetikum a mírné diuretikum. Vnitřně se užívá zahuštěný odvar (asi 4 hrsti rozmělněných lusků se nechá několik hodin bobtnat ve 2 litrech vody a pak se varem odpaří asi na půl litru tekutiny). Pije se před jídlem při zadržování vody v těle a při nemocech ledvin a močových cest. Droga působí diureticky a mírně snižuje krevní tlak. Jako pomocný lék se fazolové lusky používají k léčbě lehkých forem cukrovky. Předpisuje se ve formě čajů, obyčejně v kombinaci s látkami povzbuzujícími chuť k jídlu.