Polofermentované, žluto zelené čaje - oolong

Oolong je označení pro skupinu čínských a tchaj-wanskýchčajů, které charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. V čínské čajové kultuře se užívá též označení čaje polozelené nebo žlutozelené. Polozelený čaj je stupněm oxidace a je to přechod mezi zeleným a černým čajem....

Oolong je označení pro skupinu čínských a tchaj-wanskýchčajů, které charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. V čínské čajové kultuře se užívá též označení čaje polozelené nebo žlutozelené. Polozelený čaj je stupněm oxidace a je to přechod mezi zeleným a černým čajem.  Škála je spojitá, takže lze rozlišovat oolongy více oxidované, málo oxidované apod. Obecně ale stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 %. Oolongy, stejně jako jejich způsob přípravy zvaný Kung-fu cha, jsou obzvláště oblíbené mezi čajovými znalci z jižní Číny a čínsky hovořícími emigranty v Jihovýchodní Asii.

Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Nálev je světle žlutozelené až oranžové barvy.

Zobrazit

Polofermentované, žluto zelené čaje - oolong Je zde 1 produkt.

Zobrazeno 1 – 1 z 1 položky
Zobrazeno 1 – 1 z 1 položky