Štítky
Oolong je označení pro skupinu čínských a tchaj-wanskýchčajů, které charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. V čínské čajové kultuře se užívá též označení čaje polozelené nebo žlutozelené. Polozelený čaj je stupněm oxidace a je to přechod mezi zeleným a černým čajem....
Oolong je označení pro skupinu čínských a tchaj-wanskýchčajů, které charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. V čínské čajové kultuře se užívá též označení čaje polozelené nebo žlutozelené. Polozelený čaj je stupněm oxidace a je to přechod mezi zeleným a černým čajem. Škála je spojitá, takže lze rozlišovat oolongy více oxidované, málo oxidované apod. Obecně ale stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 %. Oolongy, stejně jako jejich způsob přípravy zvaný Kung-fu cha, jsou obzvláště oblíbené mezi čajovými znalci z jižní Číny a čínsky hovořícími emigranty v Jihovýchodní Asii.
Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Nálev je světle žlutozelené až oranžové barvy.
Milky oolong je výjimečný mléčný čaj z čínské provincie Fujian. Lístky se nechávají zavadat v mléčné páře, jsou několikanásobně máčeny v mléčné esenci a poté rolovány. Čaj tak získánezaměnitelnou jemně mléčnou chuť. Aroma je nezapomenutelné, intenzivní, smetanové a lehce nasládlé. Nálev je barvy žlutozelené. .